Klik Lagi.!!!

Sunday, May 8, 2011

~Selamat Hari ibu, EMAK.. sayang emak =)~

Assalamualaikum~


Assalamualaikum EMAK.!! assalamualaikum kawan-kawan.! assalamualaikum cik ANON.! 

SELAMAT HARI IBU, emak.. Jannah sayang emak sangat-sangat.. Jannah mintak maaf banyak -banyak dekat mak.. Jannah taw, jannah terlalu BANYAK buat salah dengan mak.. TAPI jannah JANJI mak, jannah akan belajar bersungguh-sungguh dan menjadi pelajar cemerlang dan baik keseluruhan untuk mak..

Jannah tahu, jannah bukan seorang anak yang terlalu baik seperti anak kedua emak dan anak sulong mak.. Jannah taw, jannah degil..! suka melawan.! suka mintak duit.! TAPI mak selalu happy kan jannah.. mak belikan apa sahaja yang jannah mintak.. walaupun mak tak ada duit, mak cuba juga belikan apa yang jannah nak.. jannah ingat lagi, WAKTU KECIK-KECIK,  kalau jannah tak dapat apa yang jannah nak, mesti jannah cakap.." emak ni kedekut la, duit simpan je".. jahatkan jannah mak.??... kesian mak.. mak kerja dari pagi sampai ke petang mencari wang tambahan untuk kita sekeluarga.. TAPI jannah sesuka hati jer mintak duit kat mak.. DUIT DUIT DUIT.. sampaikan mak cakap.. " ingat mak ni COP duit ke ape..??"...

bila mak cakap macam tu jer.. komfem lepas tu jannah mesti tarik muka.. jalan hentak-hentak masuk bilik, tutup pintu kuat -kuat.. gedeganggggggg...errr, MAK!! teruknya anak emak..  jannah masuk bilik, mula-mula jannah lari-lari terus hempuk muka kat bantal.. pastu nangis teresak-esak la konon... huhuhu.. " nak duit, nak duit, nak duit"..itu je yang jannah taw..


TAPI seingat jannah.. jannah akan mintak duit kat mak bila terdesak jer.. jannah rasa semua benda yang jannah nak, mesti jannah kumpul duit sendiri dan dapatkan sendiri.. mak ingat tak dulu, jannah beli kereta control.? guna duit raya, lepas tu main dengan mamat ngan syamsul.. jannah kereta poshe, syamsul ngan mamat.. mercedes.. lepastu, jannah kumpul duit banyak-banyak, jannah beli komputer gedabak besar tu sendiri.. tapi ayah support 1000 jer..


MAK.!! mak ingat tak dulu.. masa jannah FORM 3.. masa tu jannah dengan ayah jer pergi mrsm gerik sebab nak ambil result PMR.. mak tak dapat ikut sekali, sebab mak KERJA masa tu.. tapi tak apa, ayah ada, ayah yang teman jannah.. masa tu jannah berdebar-debar sangat.. takutnya, kalau ada emak, boleh peluk-peluk mak.. lepas beberapa minit menunggu... result keluar... Alhamdulillah result jannah sangat membanggakan.. mak ingat tak..? mak call jannah, mak tak sabar nak tahu result jannah.. jannah terus jerit... MAKKKKK.!!! jannah dapat 8A.. emak ingat tak, lepas tu mak terus letak fon... sampai hati mak.. mak tak ucap tahniah pon dekat jannah..huhuhu...jannah cuba kol mak balik, rupa-rupanya mak MENANGIS kegembiraan untuk jannah...


bile form 4, mak seronok sangat kan, sebab jannah dapat masuk mrsm taiping.. mak mana tak bangga dapat anak masuk mrsm taiping kan..?.. betul tak.??..TAPI sayang seribu kali sayang.. jannah KECEWAKAN mak dengan result SPM yang entah pape.. jannah lalai dulu, jannah tak focus, jannah lemah dulu, jannah lambat nak dapat masa mrsm taiping dulu.. masa result SPM keluar, jannah ambil result sama-sama dengan mak.. jannah takut sangat, tapi mak biasa jer.. tapi jannah taw mak mesti berdebar sangat-sangat kan.??.. bila tengok result.!! ya ALLAH.. kesiannyer dekat mak ayah..mesti mak mengharapkan sesuatu yang hebat macam dulu kan.. tapi apakan daya REZEKI tak ada untuk jannah..


walaubagaimanapun, mak tetap sokong jannah dari belakang.. jannah dapat melanjutkan pelajaran di CFS IIUM petaling jaya.. jannah sedih tak dapat sambung oversea macam bestfren jannah,Rusdha.. TAPI rusdha tetap bagi sokongan kat jannah untuk terus sambung belajar sampai la sekarang jannah dah bertukar kos bakal menjadi seorang GURU kelak... alhamdulillah, jannah dah ada hala tuju.. ini semua berkat DOA mak ayah.. untuk menentukan kerjaya ini, pertamanya disebabkan dorongan mak ayah yang NAK SANGAT jannah jadi cikgu, yang kedua sebab SOLAT ISTIKARAH yang jannah buat.. ALLAH dah tunjuk kepada jannah, jannah hanya mampu menjadi seorang guru.!


Alhamdulillah sekarang jannah sudah 21 tahun... jannah dah boleh fikir mana yang baik dan mana yang buruk.. jannah dah boleh buat keputusan.. jannah dah kurang mintak duit dekat mak, tapi pergi pasar malam jannah tetap mintak duit. hehehe.. tinggal lagi 2 tahun setengah jannah belajar sebagai seorang guru pelatih.. lepastu INSYAALLAH jannah akan jadi seorang guru... bila jannah dah kerja nanti, jannah nak jaga mak dan ayah.. jannah nak balas balik semua jasa mak ayah.. kesian mak.! bersusah payah, bersakit-sakit nak membesarkan jannah..

walau apa-apa pun mak TERIMA KASIH mak... kerana mak, jannah berjaya sekarang.. terima kasih..

jannah juga MOHON AMPUN dan MAAF atas segala silap dan salah jannah selama ini..

jannah sentisa doa kepada ALLAH semoga jannah menjadi anak solehah kepada mak dan ayah dan kita sama-sama ditempatkan di syurga dan di kalangan orang-orang beriman kelak. AMIN~


TIDAK LUPA JUGA KEPADA SEMUA PENSYARAH YANG BERGELAR IBU.. SELAMAT HARI IBU... Selamat hari ibu , MAMA NATRAH, selamat hari ibu, UMI ZAINON dan Selamat Hari ibu, untuk semua pensyarah yang sudi baca belog jannah ni.. jannah SAYANG SEMUA... salam..

sekian terima kasih.

JANNAH SAYANG EMAK !! MMUUAHHH .! 

SELAMAT HARI IBU



SEKIAN TERIMA KASIH =)


LIKE


BAGUS? LIKE dan KOMEN

2 comments:

komang said...

mak mentua...gagagaga

.::Nuruljannah::. said...

capikk.!!! kalu 1 dunia bce.. 1 dunia taw..
mak anah bce, mak anah pon taw... hahaha

Nuffnang